måndag 7 september 2020

Recension i Tidskriften Respons

Tidskriften Respons har recenserat Naftasyndikat. Östeuropaexperten Lennart Samuelsson närmare bestämt. Recensionen är mycket positiv, vilket verkligen glädjer mig.

Hela recensionen finns här.

Kort utdrag:

"Malms framställning, som präglas av berättarglädje, ställer och väcker många frågor som borde kunna leda till en rad spännande uppsatser på universiteten. 

Givet att mycket redan skrivits om Sovjetunionen och kommunismen hör det till ovanligheterna att helt nya perspektiv öppnas. Det mesta som publicerats sedan Sovjets sammanbrott har kompletterat kunskaperna eller tillfört detaljer om redan kända personer och organisationer. Det har blivit möjligt genom forskning i de tidigare slutna ryska arkiven. Man har upptäckt företeelser i sovjetsystemet som uppfordrat till omtänkande. Även om det svenska kommunistpartiets historia har en rad projekt genomförts. De flesta forskare behandlar partiets politiska utveckling. Endast i mindre utsträckning har partimedlemmarnas sociala bakgrund, utbildning och karriärer skildrats. 

Det är därför desto mer tacknämligt att Fredrik Malm i Naftasyndikat – Berättelsen om direktör Kruse och Stalins oljebolag i Sverige lyckats få fram helt nya infallsvinklar på kommunistpartiets historia."